Vanlige spørsmål
-
“Arkitekt” er ikke en beskyttet tittel, men for å bli medlem i Norske Arkitekters Landsforbund (MNAL), må man ha fullført mastergrad i arkitektur (tidligere sivilarkitekt).
Arkitektutdanningen er den eneste i Norge som omhandler helhetlig planlegging av bygg, med hovedvekt på hvordan gjøre dem gode å oppholde seg i og rundt, og hensynsfulle overfor omgivelsene. Utdanningen er mao. ganske annerledes enn f.eks. byggrelaterte ingeniørutdannelser, som spesialiserer seg på (viktige) enkeltområder som konstruksjon, ventilasjon, brann osv. For å planlegge godt må arkitekten også ha innsikt i disse delene av en bygning, selv om det er håndverkerne og ingeniørene som er spesialistene på dette.
En stor del av utdanningen går med til å utvikle prosjekter, fra små boliger til store, komplekse bygg og byplaner. Alle prosjektene må jevnlig presenteres for medstudenter, lærere og sensorer, som igjen veileder og kritiserer. Med andre ord har en utdannet arkitekt brukt minst 5 år på å få arbeidet sitt vurdert og kritisert. Noe av hensikten med dette er at flest mulig av de store feilene skal begås før de begynner å arbeide med reelle prosjekter og budsjetter. En annen grunn er at vi må forberedes på at prosjektene våre blir diskutert offentlig, på godt og vondt. Åpen diskusjon om hvordan vi skal forme våre felles omgivelser er viktig, og vi som er privilegerte nok til å få være formgiverne, må tåle kritikk. Under utdanningen utfordres vi også hele tiden på å argumentere godt for valgene vi tar. Dette er for at prosjektene vi lager skal være situasjonsbestemte og gjennomtenkte fremfor basert på trender og innfall.
Litt mer om hvorfor du bør velge arkitekt kan du lese her:
https://www.arkitektforbundet.no/aktuelt/aktuelt/2021/hvorfor-bruke-arkitekt-til-din-nye-bolig/
-
Timeprisen min ligger pdd. på 1100,- eks. MVA (med forbehold om årlig justering).
Alle prosjekter har ulik kompleksitet, og hvor detaljert det ønskes tegnet varierer også fra kunde til kunde. Derfor er det vanskelig å si noe om forventet tidsbruk før vi har tatt en prat.
For mange kan nok tilbudet fra arkitekten virke høyt, og det er forståelig tatt i betraktning at man ikke vet helt hva man får når man inngår avtale, sammenlignet med om man kjøper en bil eller ei jakke man har prøvd på forhånd. Leveransen er også tross alt “bare” et sett med tegninger.
Det å utvikle gjennomtenkte, helhetlige og fine prosjekter er et eget fag og håndtverk, og som alle andre håndtverk krever det mye øvelse og innsikt for å mestre godt. Siden alle prosjekter har ulike premisser og hensyn som må tas, er det en oppgave som krever en viss tid og innsats selv for dem med utdanning og lang erfaring. Bak et sett med tegninger ligger det antagelig en bunke forkastede idéer som ble valgt bort til fordel for noe bedre. Det at det stipuleres mer tid enn du kanskje tror trengs på tegningsjobben, kan være et signal om at tegner er erfaren nok til å vite hvilke problemstillinger som må jobbes med og løses for å komme frem til et godt resultat.
Ta kontakt for en uforpliktende prat og befaring, så sender jeg et tilbud/estimat i etterkant av det.
-
Bruker du arkitekt fra start vil du antageligvis måtte investere mer før byggestart enn om du velger noe som er ferdig prosjektert, men min påstand er at totalprisen ikke behøver å bli høyere.
Et eksempel: du velger å plassere et ferdighus på tomta. I og med at et ferdighus er tegnet for å kunne bygges på flest mulig tomter (som regel de tilnærmet flate, med lite vegetasjon eller andre elementer å hensynta) vil det passe godt til veldig få av dem. Dette kan f.eks. resultere i at det behøves større støttemurer for å fange opp terrengforskjeller, eller for å forme gode hageområder med passelig helning. Slike tiltak kommer gjerne på toppen av avtalt pris, og er ofte også estetisk uheldige. Bruker du arkitekt fra start vil risikoen for denne typen “brannslukking” reduseres, og du skal heller ikke se bort ifra at honoraret til arkitekten kan være langt lavere enn kostnaden for det ekstra anleggsarbeidet, eller andre endringer som må gjøres i ettertid.
I tillegg kommer faktorene som ikke kan tallfestes: hvor mye er det verdt å unngå løsninger som vil irritere deg gjennom alle årene du bor i huset?
-
Flere har kommet til meg med tegninger av hus de liker, med spørsmål om jeg kan tilpasse disse til deres tomt og ønsker. Disse tegningene kan absolutt være nyttige for å forstå hva kunden ønsker seg i form av antall rom, spesifikke løsninger osv., men utover det mener jeg hver enkelt situasjon er så sammensatt, at endringer av eksisterende tegninger sjelden er den beste fremgangsmåten, hverken mtp. å bruke minst mulig tid, eller å få et best mulig resultat (så sant det ikke er snakk om ombygging).
Eksempel: Om et hus er tegnet med inngang eller uteområde på en ugunstig side av huset, vil flytting av disse føre til følgefeil som f.eks dårlig plassering ifht. naborom eller ytre forhold på tomta, og derfor gi et lite tilfredstillende resultat.