Fra idé til ferdig bygg

  1. Første prat

Å ta steget fra en tanke til å kontakte arkitekten kan for noen virke stort, men det er ikke verre enn at vi alltid starter med et uforpliktende møte. Den første praten er kostnadsfri og gjøres gjerne i kombinasjon med befaring om praktisk mulig.

Målet med møtet er å snakke gjennom behov, ønsker og rammer samt avklare forventninger til prosessen. Basert på dette settes det opp et tilbud/overslag på jobben.

2. Tegneprosessen

Tegneprosessen legges opp med ulike faser for å sikre oss at vi er på riktig spor før prosjektet tegnes for langt.

Noen kommer til meg i en åpen idéfase for å se på muligheter. Da kan det være hensiktsmessig å gjøre en mulighetsstudie for at vi får nok grunnlag til å finne en retning sammen.

Andre har mer klare behov og rammer, og da blir prosjektet raskere konkret. I starten er fokus på å avklare de grunnleggende grepene som disponering av tomt og overordnet organisering av rom, mens man utover i prosessen går gradvis mer i detalj.

Når vi har kommet frem til et resultat vi er fornøyd med, klargjøres tegningene for byggesøknad, og søknadsarbeidet settes i gang.

3. Byggeprosessen

Etter at søknaden er godkjent, kan man gå i gang med arbeidstegninger og etterhvert bygging. For å sikre helheten, ønsker jeg alltid å følge prosjektet hele veien til ferdigstillelse. I hvor stor grad avtaler vi sammen. Jeg kan bidra med rådgivning, detaljer, fulle arbeidstegninger og oppfølging på byggeplass.

Arkitektens vurderinger

Her får du innblikk i noen av temaene jeg arbeider med i en tegneprosess.

Rammer

De som kommer til meg har som regel mange ønsker og ideer. Noen er behov som dekkes, andre er ønsker man gjerne vil oppfylle. Gjennom utviklingen av et prosjekt er det viktig å ha dialog om rammene, og en del av min jobb er å stille de riktige spørsmålene for å klargjøre dette. Hva oppfylles, og hvor kan man være åpen for kompromisser? Dette er spørsmål som gjerne stilles flere ganger gjennom tegningsprosessen, siden prioriteringene kan endre seg når man får tegninger å diskutere.

Plassering og hovedform

Hvor og hvordan bør bygget plasseres for å bevare mest mulig av kvalitetene som allerede finnes på tomta? Og hvordan kan bygget bidra til å forme mest mulig skjermede og solrike uteområder? Hvor egner det seg best å ha innkjørsel, og hvor vil man gjerne ha det mer privat? Hvilken form og plassering gjør bygget godt tilpasset terrenget og omgivelsene, og minimerer behov for sprengning og støttemurer?

Nytt og eksisterende

Samspillet mellom nytt og eksisterende er et spørsmål om å ta hensyn til det opprinnelige, men også om funksjon og økonomi. Bygges for eksempel et tilbygg for stort og med uheldig plassering, kan det stjele så mye dagslys og utsikt fra rom i eksisterende bygg, at deler av sistnevnte får redusert bruksverdi. Da kunne man kanskje fått like mye godt oppholdsareal (og mer hage) med et mindre og bedre tilpasset tilbygg.

Organisering

I hvilke himmelretninger bør de ulike rommene plasseres for best mulig sammenheng mellom inne og ute? Hvor i bygget ønsker man sol, utsikt og oversikt, og hvor behøver man det i mindre grad? 

Hvordan skal de ulike rommene plasseres logisk i forhold til hverandre for best mulig “flyt” i hverdagen? Og har de en størrelse og form som gjør dem egnet til tiltenkt bruk og møblering?

Konstruksjon

Selv om nøyaktig dimensjonering er ingeniørens fagområde, har jeg alltid konstruksjon i bakhodet under utformingen av et bygg. Dette reduserer risikoen for omprosjektering og ekstra kostnader, men er også viktig fordi jeg mener et logisk og lett forståelig konstruksjonssystem utgjør en viktig del av estetikken i et bygg.

Lyst til å vite mer?

Les mer om hva KANARK kan bistå med.

Ta kontakt for en uforpliktende prat om ditt byggeprosjekt