Prosessen
Uavhengig av om det gjelder tilbygg, ombygging eller nybygg, ønsker jeg å starte alle prosjekter med et møte, på tomta om praktisk mulig. Dette er for best mulig å forstå situasjonen og dine ønsker. Første møte er helt uforpliktende og kostnadsfritt (evt. reisekostnader avtales på forhånd). I etterkant av møtet setter jeg opp et tilbud, hvor jeg også forsikrer meg om at jeg har forstått oppdraget riktig.
Deretter starter jeg med tegningsarbeidet, som deles opp i ulike faser. Dette er for at prosjektet skal kunne kontrolleres av kunde og evt. justeres før det tegnes for langt og detaljert. Slike "avsjekker" er en trygghet for både meg og kunde, da ingen er tjent med at det brukes unødvendig mye tid og penger før man vet at man er på riktig spor. I skissefasen er det viktig å avklare de grunnleggende grepene, som disponering av tomta, organisering av rom osv., mens man lenger ut i prosessen går gradvis mer i detalj.
Utover å svare på spesielle premisser lagt av hver enkelt kunde og tomt, er det noen spørsmål jeg alltid stiller meg under utviklingen av et prosjekt. Under har jeg listet opp enkelte av dem:
Hva er rammene? Kunder som kommer til meg har som regel mange ønsker, og et begrenset budsjett. Økonomi, forhold på tomta og myndighetskrav, gjør at man som regel ikke kan få alt man ønsker seg, samme hvor godt man planlegger. En viktig del av min jobb går da på å hjelpe med å rangere disse ønskene, for at det skal være realisme i prosjektet. Hva er viktigst å oppnå, og hva er mindre viktig? Hvordan får man mest mulig igjen for tiden og pengene man bruker på prosjektet? Hvis alt det man ønsker seg av ulike grunner ikke kan innfris med en gang, hvordan kan det best mulig legges tilrette for å gjøre det i fremtiden? Dette kan f.eks. gjøres ved å legge opp til fleksible romløsninger eller med en plan for et evt. fremtidig tilbygg eller påbygg.
Hvor og hvordan bør bygningsmassen plasseres for å bevare mest mulig av kvalitetene som allerede finnes på tomta, og hvordan kan de bidra til å forme mest mulig skjermede og solrike uteområder? Hvor egner det seg best å ha adkomst, og hvor vil man gjerne ha det mer privat? Hvilken form og plassering minimerer behov for sprengning og støttemurer, og gjør bygget minst mulig dominerende i omgivelsene?
Hvordan skal et evt. tilbygg forholde seg til eksisterende situasjon? Dette er et spørsmål om respekt for det eksisterende, men også om pragmatisme og økonomi. Bygges tilbygget f.eks. for stort og med uheldig plassering, kan det stjele så mye dagslys og utsikt fra rom i eksisterende bygg, at deler av sistnevnte får redusert bruksverdi. Mao. kunne man da antagelig fått like mye samlet, godt oppholdsareal (og mer hage) med et mindre og bedre tilpasset tilbygg.
I hvilke himmelretninger bør de ulike rommene plasseres, for best mulig sammenheng mellom inne og ute? I hvilke deler av bygget ønsker man f.eks. sol og utsikt/oversikt, og hvor behøver man det i mindre grad?
Hvordan skal de ulike rommene plasseres logisk i forhold til hverandre for best mulig “flyt” i hverdagen, og har de en størrelse og form som gjør dem egnet til tiltenkt bruk? Kvadrat koster, både i kroner*, ressursbruk og vedlikehold. Ved å minimere gangareal, og å ha en god plan for møblering, kan man oppnå funksjonelle og fleksible planer uten unødvendig og dyrt “restareal”.
Hvordan skal prosjektet konstrueres? Selv om nøyaktig dimensjonering er ingeniørens fagområde, har jeg alltid konstruksjon i bakhodet under utformingen av et bygg. Dette reduserer risikoen for omprosjektering og ekstra kostnader, men er også viktig fordi jeg mener et logisk og lett forståelig konstruksjonssystem utgjør en viktig del av estetikken i et bygg.
Min oppgave er å veie disse og andre hensyn opp mot hverandre, og å arbeide frem et mest mulig stedstilpasset, helhetlig og gjennomtenkt prosjekt, både mtp. funksjonalitet og estetikk. I tillegg må jeg naturligvis også sørge for at prosjektet tilfredstiller relevante lovpålagte krav som tilgjengelighet for rullestol, energieffektivitet mm.
Gode prosjekter har også elementer ut over det rent pragmatiske, som sjelden kan leses ut av en tegning, men først merkes når bygget tas i bruk. Min ambisjon er alltid å tilføre prosjektet noe ekstra, som kunden ikke ville kommet på selv.
I alle prosjekter jeg tar på meg er ambisjonen å tegne fine, funksjonelle bygg som er gode å oppholde seg i og rundt, hensynsfulle overfor omgivelsene, og tilpasset kundens rammer.
*= Gjennomsnittlig byggepris på enebolig i 2023 lå på ca. 33.000,- pr. Kvm.